هارد سرور : در مقالات قبلی که به موضوع شبکه های کامپیوتری و سرور ها پرداختیم ، گفته شد که شبکه کامپیوتری در واقع به اتصال چند رایانه یا سخت افزار هوشمند که اطلاعات با سرعت زیادی بین آن ها منتقل می شود اتلاق می گردد . این در حالیست که در یادداشت هایی تکمیلی به معرفی سرور ها که عامل اصلی این اتصالات ها هستند پرداخته و از انواع مختلف آنها یاد کردیم. اینک در این یادداشت قصد داریم تا به تعریف هارد سرور و انواع آن بپردازیم ، اما قبل از آن باید بدانیم که هارد چیست ؟
هارد سرور
هارد دیسک که در معنای لغوی به معنای دیسک سخت است قطعه ای متشکل از چند صفحه مغناطیسی می باشد که اطلاعات به صورت دیجیتالی بر روی آن ها قرار می گیرد . در زبان مهندسی و تخصصی به هارد HDD نیز گفته می شود . تمام کامپیوتر ها ، لپ تاپ ها ، دستگاه های دوربین های مداربسته و به صورت خلاصه هر وسیله ای که قابلیت ذخیره اطلاعات دیجیتالی در خود را داشته باشد قطعاً دارای هارد است ، هر چند به تناسب نوع دستگاه نوع هاردی که درون آن نصب است نیز متفاوت خواهد بود . هارد ها با ظرفیت های مختلفی به بازار عرضه می شوند که قطعاً هرچه ظرفیت هارد بالاتر باشد به این معناست که حجم اطلاعات بیشتری را در خود جای خواهد داد.
سرورها نیز به عنوان کامپیوتر های مادر در شبکه های کامپیوتری نیاز به هارد سرور برای ذخیره اطلاعات دارند. سرور ها به دلیل اینکه باید جوابگوی حجم زیادی از تبادل اطلاعات باشند نیاز به هارد هایی با بالاترین سرعت و بیشترین حجم ممکن را دارند. گفتنیست که هارد ها را می توان به چهار نوع IDE ، SATA، SSD و SCSI تقسیم بندی کرد که در ادامه به صورت مختصر این چهار نوع را معرفی می کنیم :
هارد IDE
هارد های IDE که امروزه دیگر کمتر شاهد استفاده از آن ها هستیم ، دارای کابل های موازی هستند که همزمان قادر به ارسال و دریافت اطلاعات می باشند. سرعت انتقال اطلاعات در این نوع هارد حداکثر تا ۱۳۳ مگابایت است.
هارد SATA
هارد های SATA که نسل بعدی دیسک های سخت هستند در اواخر سال ۲۰۰۲ وارد بازار شدند. سرعت انتقال بالاتر این هارد ها نسبت به همنوعان IDE خود باعث شد که آنها به سرعت بتوانند جایشان را در بازار باز کرده و هارد های IDE رو کنار بزنند. سرعت انتقال اطلاعات که در این نوع هارد به ۶۰۰ مگابایت می رسد و همچنین کوچک تر بودن اندازه خروجی آنها به روی مادربرد ها از مزایای مهم این نوع نسبت به نسل قبلی IDE ها می باشد. همچنین به دلیل قیمت مناسبی که هارد های SATA نسبت به کاراییشان دارند عموماً به عنوان هارد سرور انتخاب می شوند.
هارد SCSI
هاردهای SCSI که طراحی آن ها توسط شرکت اپل انجام شده به آن دسته از هارد هایی گفته می شود که دارای سوکت ورودی برای وصل شدن به چاپگر , هارد های دیگر و هر چیزی که دارای سوکت خروجی SCSI است ، می باشد. این نوع هارد ها توانایی اتصال مستقیم به RAM بدون اینکه CPU را در نظر بگیرند دارند . این نوع هاردها بیشتر برای سرورهای بزرگ با حجم انتقال داده بالا مناسب بوده و برای کاربری شخصی مناسب نیستند .
هارد SAS
هارد های SAS در واقع مدل پیشرفته تر از همان هارد های SCSI هستند که سرعت انتقال اطلاعاتی در حدود بیش از ۷۵۰ مگابایت دارد. این نوع از تمام مدل های قبلی که ذکر شد در زمینه سرعت انتقال ، سریعتر بوده اما به همان اندازه که این هاردها از انواع قبلی بهتر هستند، به همان اندازه گران تر نیز می باشند. به همین دلیل است که کمتر در کامپیوتر های شخصی و سیستم کاربران عمومی از این نوع هارد استفاده می شود و بیشتر می توان گفت این نوع هاردها به صورت تخصصی ، انتخاب مناسبی برای سرور خواهند بود .
در تکمیل توضیحات فوق جای دارد به این نکته هم اشاره کنیم که نمونههای SAS برای زمانی که به سرعت بالا به همراه چرخه بازنویسی زیاد لازم داریم مناسبند، هاردهای NL-SAS نوعی enterprise-level SATA با اینترفیس SAS بوده، FDE/SDE نوعی SAS با سیستم رمزگذاری است و نهایتاً FC که در SAN ها استفاده شده و از پروتکل انتقال فیبر نوری استفاده میکند هم از جمله هارد سرورهای دارای سرعت بالا میباشد.
تقسیمبندی هارد سرورها از نظر نوع فناوری
هارد سرور HDD (Hard Disk Drive)
زمانی که در خصوص یک Hard Disk سخن میکنیم، عموم کاربران به یاد HDDها افتاده و عملاً این محصول را به عنوان نماد یک هارد میشناسند . این محصولات در دل خود دارای قطعات متحرک و دواری هستند که اطلاعات روی آنها ذخیره میشود . یکی از مهمترین سرفصلهای معرفی یا سنجش تواناییهای یک هارد سرعت چرخش این قطعه در دقیقه بوده، به طوری که هرچه این سرعت بیشتر باشد ( بدین معنا که اطلاعات با سرعت بیشتری روی آن درج شده و با سرعت بیشتری هم خوانده میشود ) هارد در دسترس قدرتمندتر بوده و کاربرد بیشتری دارد .
نهایتاً باید گفت که نمونههای ۱۵۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ و ۷۲۰۰ و ۵۴۰۰ RPM (دور در دقیقه) از جمله هاردهای رایج و پرکاربرد حوزه IT و شبکه است، با این حال دو مورد نخست در سرورها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند .
هارد سرور SSD (Solid State Drive)
یکی از شاخصترین تفاوتهای این نوع هارددیسکها با مورد قبلی در این است که فاقد قطعهای متحرک به منظور ثبت و ضبط اطلاعات هستند؛ عاملی که سبب میشود تا با حذف قطعات متحرک میزان اصطکاک نیز کاهش یافته و عملاً عمر محصول افزایش یابد . لازم به ذکر است که عدم وجود محدودیت در چرخش بخش ذخیرهساز به افزایش سرعت ذخیره و فراخوانی اطلاعات منجر میشود .
شاید فلش مموریهای بهترین مثال برای نمایش نحوه عملکرد این محصولات باشند، جایی که ظرفیتی بین ۱۲۰ گیگابایت تا ۲ ترابایت به کاربران تعلق میگیرد . ناگفته نماند که این ویژگیها با هزینه بیشتری در اختیار کاربران قرار گرفته و نمونههای SSD قیمتی ۲ الی ۴ برابر هاردهای SATA دارند .
هارد سرور NVMe (Non-Volatile Memory Express)
این محصول به عنوان هارد سروری با عمری کمتر از یک دهه در حقیقت نوعی SSD است که بر روی اسلات PCIe مادربورد نصب میشود. سرعت ۳۲ و پهنای باند ۳.۹ گیگا بایتی بر ثانیه در این محصول سبب میشود تا مشکل زیادی برای ذخیره یا فراخوانی اطلاعات روی این محصولات نداشته باشیم. بواسطه سرعت بالای پاسخگویی NVMe از این محصول در کامپیوترهای گیمینگ و یا سیستمهایی که با آنها کارهای گرافیکی سنگین انجام میشود استفاده میگردد .
جهت دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با شرکت فاواجم تماس حاصل فرمایید .
۲۲۸۴۸۰۴۱ ۰۲۱